Senaste nytt

Aktuellt i dagarna (psst – årtalsuppgiften ovan 2021 – stämmer inte – nu 2023!)

Jörns anslagstavla på  Facebook har det mest aktuella dagshändelserna. Vi försöker hänga med i svängarna här och lägga in både smått och stort för dig som inte har FB. En ny webbsida jobbar man på i Jörn och den ska i år (2023) ersätta denna.

Nytt år nya tag – 2023

Invigning med mingel har vi fått vara med om på skolan under första kvartalet. Fler duktiga datorspelsutvecklare cirkulerar på samhället, Mind Detornator – Lägg det på minnet! Vi lär känna killar och tjejer som jobbar t.ex. med att enbart utveckla ljudeffekter till datorspelen.

Massor med snö och skidanläggningen är fullbokad som vanligt. Det glunkas att att vi har en storägare på ingång dit med ambitioner utöver det vanliga för oss vanliga dödliga och för elitåkere m.m.

Näst sista veckan i april hålls en samisk festival med aktiviteter från måndag 17 april – lördag 22 april.

Samiska veckan 17-22 pril i Jörn. Då händer de saker! Program och mer info på länken och på JESS sida här denna webbplats.

Det hände mycket – 2022

Mycket har hänt i Jörn under senaste året. I år har hotell och restaurang invigts. Sedan en återstart av verksamheten efter konkurs i slutet av 2022. Inkubator för spelutveckling har precis installerat sig i tidigare folkets hus.

Flera steg fram och något i sidled. Till Jörn kom i mitten av maj ett stort antal personer från Ukraina med behov av skydd. Hotellet och restaurangen (fram till cirka 19 på dagarna) är nu bokat i sex månader för att ge stöd efter ankomst och flytt till mer permanenta boenden.

Vi pratar ju stolt om ”samhället”, dvs som Jörn. Under sista kvartalet 2022 blev detta samhälle utsett till att bli ”Årets By” av Skellefteå Byautvecklingsråd. Det firades med stor leverans av tårtor till tre olika ställen i Jörn (JESS, Björkhammargården och en av verkstäderna).

Nya krafter drar i tåtarna kring testbanan och det är DRAG i Jörn. Bryggeri för öl är inköpt och ska flyttas till Jörn – och bowlingbanorna är intrimmade och funkar alldeles perfekt i anslutning till restaurangen.

Vid skolan sker stora investeringar och en efterlängtad ombyggnation. Glädjande är att vi sluppit baracker för barnen och vi ser dem varje dag vid Furan dit där också det uppskattade biblioteket flyttat.

Teater blir det under mars i Jörn och givetvis är revygänget i gång med sina repetitioner. Vad vi har längtat att få se och höra er igen!!!

Den Ursinnig Festivalen pågår i år mellan den 3 juni och 12 juni med oräkneliga aktiviteter i och kring Jörn.

Vindkraftparken i Aldermyrberget har officiell invigning den 7 juni med besök på site, guidad tur samt möjlighet att vinna en tur upp i ett vindkraftverk. Företaget bakom detta (WPD) bjuder in intresserade att anmäla sig, (föranmälan) då lätt mat och tårta/gofika kommer att serveras. Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Lite av händelser från 2021
 • Under kvartalet sista dag tecknades avtal med Skellefteå kommun. Det blir ett torg, Jernbanetorget, på gamla järnhandelstomten, öster om järnvägsviadukten. Ny anslagstavla kommer och formell invigning med pompa och ståt efter sommaren.
 • Hotellreceptionen för de nya hotellrummen kommer att finnas i fd Jörnsköket. De driftiga ägarna till Storklinta har i mars förvärvat fastigheten och ska utveckla verksamheten till att kunna bli en turistort med komplett service. Badhus och gym finns sedan tidigare. Bra jobbat!
 • Beslut/tillstyrkan att tågtestbana mellan Jörn och Arvidsjaur kan etableras. Klackarna i taket, med reservation för att Skanska backat ur projektet!!!  Arbetet med etablering och nya investerare fortsätter.
 • Byggnation av hotell med möjlighet till nyttjande som mindre lägenheter pågår. Takstolarna kom upp under kvartal 3,  2020 och arbetet fortskrider i bra fart.
 • Matvagn (Jalla Jalla) finns i Jörn på Järnvägsgatan med hamburgare, kebab m m. Alla dagar utom måndag fram till klockan 18 eller 19.
 • Produktion är igång i de två vindkraftparkerna norr om Jörn. Omskrivet då ett av tornen gav vika efter ett fel i infästning i ett av kraftverkens blad. Arbete med utbyte av blad sker den andra veckan i februari 2021 och beräknas hålla på till midsommar.
 • Jörn har berikats med flera nya företag under senaste år (batteri, hjälpmedel, sportbutik o nyttigheter för våra kära husdjur). Örjan Berglund ligger bak mycket av detta.
 • Storklinta Skidanläggning har full beläggning och har pandemisäkrat verksamheten och bland annat skaffat in en matserveringsvagn placerad uppe i skidbacken. Tillgång till värmestugor m m är av förklarliga skäl väldigt begränsat/avstängd och/men service finns för de som har husvagnar på plats.
 • Och, pandemin, ja. Stillestånd på badhuset och restaurangen. Men vi väntar och gläds åt att vaccin börjar distribueras i Jörn under andra veckan i februari till boendet och personer som har hemtjänst.
 • Festival, Ursinnig, blir det under 2021 med start den 5 eller 6 juni med aktiviteter utspridda i tid över sommaren på lite olika orter. Program blir klar under april/maj.

Arkiverat:

Juni-September
 • Vindkraftprojekten drar mycket folk till Jörn och byarna runt ikring. De första vingarna till första kraftverket kom den 13 september. Markarbeten är i full sving i Aldermyrberget. Entreprenörererna har fått sin beskärda del av stölder av elaggregat, diesel och motordelar (proffsjobb enligt uppgiftslämnaren).
 • Badhuset öppnar och har invigning den 20 september av det nya gymmet, kafe och givetvis det uppfräschade badhuset!
 • Hembygdsgården har haft en bra sommar.
 • Nasa Krog har steppat upp ytterligare ett steg med härlig salladsbuffé, mättande portionslådor o kul menyer. Viktigt att försöka gynna denna krog så att vi får behålla restaurang på orten.
 • Salladsbuffé på Coop. Nu till fullt pris under veckorna och ”rea” under lördag-söndag för att få nytt inför efterföljande vecka.
 • Ytterligare företagsetablering på gång – mindre företag, som ännu inte namngivits.
 • Och bankomaten funkar – och bensinpumpen funkar. Har varit lite struligt faktiskt.
 • Buss till Bredsele park med Rockabilly från Jörn med byar ikring. Arrangör Storklinta-Svansele-NasaKrog. Synd för arrangörerna att vädret inte var på sin bästa sida.
 • Ursinniga festivalen med massor med aktiviteter, samtal, släktforskning, aktiviteter i byarna, gofika hos JESS och loppis med bland annat blomförsäljning och Gran Final med PO Tidholm & politiker.
 • Planering för nästa års festival är igång. Den kortas nog ned från två veckor till omkring en vecka enligt preliminära uppgifter.
 • Höstens kursverksamhet har startat med bland annat en matlagningskurs. Nästa gång blir det bakning i bagarstuga av pitabröd.
 • Och så väntar vi och hoppas på tågbanan.
Maj
 • Läs, läs och hitta intressanta händelser. Ursinnig festivals program (24 maj – 6 juni). Happenings, föredrag – ja, där finns mycket för alla. Krogen & Rallarrosen håller extra öppet för mat och tilltugg. Program hittar du här.
 • Information om kommande vindkraftparker hålls av vindkraftbolagen, i byagården i Storträsk, Jörn den16 maj, kl 19.00, ingen föranmälan, fika serveras – bland annat info om bussturer upp till parkerna.
 • Nasakrog har fått ny utrustning, fixats, putsats och målats och invigdes första dagarna i maj. Som vanligt öppet för dagens och för beställningar.
Mars-April
 • Full rulle på många håll i Jörn med massor med förberedelser för maj-juni aktiviteter.
 • Fantastiskt fin säsong, vad vi förstår i Storklinta. Avslutades efter den sena påskhelgen. Tyvärr kan vi notera att Norran inte heller i år hittade till skidbacken utan åkte åt annat håll.
 • Storklinta/Svansele-bolaget går in och ska driva badhuset med start efter sommaren. Gymmet byggs om för i stort sett dygnetrunt öppet med ”blipp”. Ny nödutgång måste också till.
 • Och så väntar vi o hoppas på tågbanan.
Februari
 • Jörn har blivit med nytt postorderföretag som säljer tillbehör till hörapparater. Företaget har varit gång, på Storgatan 34, och under januari sänt drygt 1150 försändelser med post till mottagare runt landet. Det är ett anrikt företag som varit aktivt i Gävletrakten i många år. Ortens duktige Örjan B har ett finger med i detta. På sikt räknar man med minst 20.000 försändelser per år och i alla fall tre anställda. Så mycket försändelser från Jörn – det kan vi glädja os åt. Kom initialt till Boliden/gottskrevs kontoret i Boliden – men nu är det Jörn som gäller för dessa order.
 • Drop-in för köp av t.ex. batterier till hörapparater kan också göras på Storgatan 34.
 • Ägarna till badhusverksamheten har tyvärr sett sig föranledda att ställa in betalningarna i början av februari. En förvaltare driver det vidare. De fd ägarna hoppas att verksamhet ska kunna fortgå. Sporthallen backas upp av kommunen och används av bland annat skolan. Bad och gym utreds av förvaltare. Bakgrund till problemen är en ovälkommen förbrukning av vatten, som rapporterats nedan, samt ett lika ovälkommet tillgrepp av en större summa pengar i verksamheten under sensommaren. Detta är polisanmält och den som varit misstänkt har erkänt. Ledsamt för alla tyvärr; samhället, bolaget och den berörda personen.
Januari 2019
 • Omfattande investeringar har ägarna till fritidsanläggningen Storklinta gjort. Dubbla helsidesreportage i Norrans samt i PT. Fullbelagt på husvagnsplatserna.
 • Fullservicerestaurang finns nu kvällstid under helgerna på Storklinta (fredag kväll, lördag heldag, söndag 11-16). Se till att nyttja detta och skippa matlagningen.
 • Många aktiviteter av aktiva JESS under denna period (se kalendern). En festival full av aktiviteter planeras (Ursinning festival på JESS 28/1). En särskilt kväll för att promota föreningsverksamheten är inplanerad med besökare från stan (bl.a. info om möjligheter till föreningsbidrag) och Bastuträsk, som berättar in sina planer (23/1) och verksamheter.
 • Det syns röra på sig runt testbanan och Jörnsborna kommer under februari att få direktinfo av Lars-Åke Tjärnström, Rail test Nordic.
September – December 2018
 • Badhuset har för första gången på 15-20 år hållit jul- och nyårsöppet, vilket varit väldigt uppskattat.
 • Coop har byggt om och kan bredda sitt sortiment.
 • Hälsocentralen har nu fått personal från Boliden och har öppet enligt schema vissa dagar. Snabbstartade, vilket vi uppskattar.
 • Två (eller tre) middagsträffar med föredrag har hållits fredagar. Välbesökt av matglada Jörnsbor.
 • Återvinningen stängd den måndag när kommunen anger att den ska vara öppen. Stor irritation. Glömt att informera. Det gillar inte Jörnsborna.
 • Badhuset tar hjälp av fastighetskontoret att utreda hög vattenkonsumtion.
 • Seniorträff blir det på Nasakrog, med information från hälsocentralen, info om och smakprovning på lite gott från Björkhammargården, fika bjuds det på hos Nasakrog liksom lite balansövningar och info om Erikslid. Ingen anmälan och program pågår 13-15.
 • Å – så vår – ambitiösa Åsa W, som fått ta emot utmärkelse ur landshövding Magdalena Andersson hand, vid en ceremoni i länsresidenset i Umeå. Åsa blev en av de två vinnarna i AC-län. Det är stiftelsen SKAPA som skapat priset för att uppmuntra innovationsrika människor. Åsa går nu vidare till en nationell jury och innovationsgala i Stockholm i november. Kul – ambitiöst- och stort grattis!
 • Nasa Krog renoverade lokalerna under sommar och höst och erbjuder luncher samt öppet för särskilda arrangemang.
 • Morgonmöte med föredrag via videolänk har genomförts.
Juli-Augusti 2018

En väldigt aktiv sommarperiod där dagliga aktualiteter finns på Facebook. Vi nämner några delar här:

 • Jörn 125 år firade vi en hel vecka ”Jörns jubileumsvecka” med flera aktiviteter varje dag (slutet av juli- början av augusti).
 • Ankracet från Järnvägsgatan till Brandstationen har hållits.
 • Stavaträskarna är duktiga som vanligt. Under sommaren bland annat Stavaträskyran, auktion, fika och mat och så loppis.
 • Vägen mellan Boliden och Jörn är nu möjlig att använda.
 • Nasa-krog har öppnat i börjat av augusti efter renovering och fredagskvällarna är nu räddade genom att Jörnspizzan är i full sving.
 • Vi njöt i fulla drag i nyskurad biosalong då Jörnsrevyns gamla inspelning ”Jubileumsspåret” visades.
 • Föreningen Storvind håller sin första ordinarie föreningsstämma efter att registrering. JESS representerar Jörn i föreningen.
 • Gerillaträff i Stavträsk, torsdag 16 augusti, vad vill vi göra med badet?
 • Berättarvandring 15 juli.
Juni 2018
 • Informationsmöte på Storklinta den 26 juni, kl 18-ca 20, ang Vindkraftpark i Andermyrberget som planeras byggas mot slutet av 2018,
 • Dubbla aktiviteter på nationaldagen den 6 juni; hembygdsfirande på fm och träff i nyskurad biosalong med ”lokalsamtal”, om landsbygdsfrågor!
  Program; Utdrag från Jörns revyn, ”Världshavens barn” med text ur ett av Sara Lidmans tal, och musiken komponerad av Susanne Sundqvist Bergkvist, för körerna ”Jörn sjunger tillsammans” och ”Popcorn”. Moderator för panelsamtalet är Marcus Melinder, chefredaktör och ansvarig utgivare på Norran​. Politiker från de etablerade partierna finns med samt följande personer från Jörn: Örjan Berglund, Jennie Samuelsson, Karin Lundgren Grundström, Ann-Sofie Burström, Örjan Karlsson, Rose-Marie Lindfors.
 • Mer aktiviteter i Cent-huset, Cent loppis. Lämna in det du vill. Av det du säljer får du 70% och resten går till att betala för lokal och lokalomkostnader.
 • Första morgonmöte med frukost och föredrag via videolänk. Denna gång ang STCC-banan i Fällfors.
 • Vid morgonmötet uppmärksammades på nytt Örjan Berglund från Skellefteå kommun med ett omnämnande.
 • Första middagsträffen hålls med föredrag i en ”knökfull”, dvs fullbokad lokal med ett 50-tal personer. Nästa föredrag i september. Föredrag av Anders Sundström berättade om de aktiviteter som pågår i Stavaträsk där man bland annat kan rapportera verksamhet i sin byagård 26 av 52 veckor per år! Snyggt jobbat! Örjan Berglund berättade om vedermödor och arbete (och glädje) med de fastigheter som han och drivne företagaren Rickard Stenman haft med hyresfastigheterna och Centbyggnaden.
Feb-maj 2018

Här har vi inte hunnit med webbplatsen full ut. Mycket har hänt och finns i huvudsak på anslagstavlan för Jörn på  Facebook.

 • Åsa Wikström vunnit ett inkubatorpris på 15.000 kr för pitchtävling för de egenutvecklade produkterna.
 • Örjan Berglund blivit utsedd av läsarna till vinnare i ”Hela Sveriges Land”-tävlingen. Grattis!
 • För den redan beslutade vindkraftutbyggnaden har en byareferensgrupp träffats 4-5 gånger. Vid öppen träff på Storklinta bildades en ekonomisk förening, Storvind, som ska vara vindkraftbolagens motpart i området. Föreningen kommer att administrera och hantera den byapeng som utgår efter att anläggningen satts i drift.
 • Bondsk café, första träff där vi kan lära och lyssna till den Skelleftebondska.
 • Projektet med höghastighetstågbana för testverksamhet (Jörn-Arvidsjaur) går vidare och där har nu anställts en
 • Nasakrog har öppet nu även under för middag under veckorna – samt söndag kväll.
 • JESS har varit väldigt aktivt och projektet ”Lyssna på oss” har radat upp aktiviteter.
 • Årets bejublade revy, ”Klös dig fast”, fick lov att sätta in en extra föreställning.
 • Full aktivitet råder i Nasakronans fastigheter, både Cent-huset (fd Folkets hus) och ombyggnation av andra lokaler för fräscha och lite enklare boenden.
 • Ny delägare i Storklinta Skidanläggning är Örjan Berglund.
 • Jörns Skattkista Antik o Loppis som startat upp under vintern är nu verkligen igång med superfina saker. Lite enklare loppis har hållits på Kyrkogatan. Öppet
Januari 2018
 • Storklinta Skidanläggning rapporterar en topphelg med fullbelagd parkering, matgäster och uppstart att fredagsbufféer.
December 2017
 • Ny butik ”Mor Livs” med stort utbud av ris, kryddor, labne ost, härliga valnötter på lös vikt, stora knippen med slät bladpersilja, tvättmedel i storpack m m finns att hitta.
 • Vi behöver inte bli skrotsamlare – återvinningscentralen – kommer efter befogade invändningar att hållas öppen en gång per månad vintertid. Alltid något…
 • Premiär den 8 december för webbshop CrazyHappy.se för prints/poster/affisch att hänga på vägg eller att ge bort. Har allt – och fixar det du vill på beställning. Kul med nytillskott av proffsiga nyföretagaren Emmelie Persson.
 • Många aktiviteter de senaste månaderna. Inte mindre än 2 gånger har Jörn funnits med på SVT:s Landet runt samt nu senast.
 • Skellefteå kommun har tagit fram en video om våra skolor i Jörn och Boliden. Här finns både plats och god kvalitet – välkommen till oss!
 • Augustibeslutet om satsning på Norrbotniabanan fick kommunikationsavdelningen på Skellefteå kommun att gå i spinn och sammanfatta året med att tätorten (till vilken nog Jörn får räknas) saknar persontrafik på järnväg!!!
November
 • Vi har blivit med restaurang, Nasa Krog! Dagens rätt (efterrätt på fredagar), catering, gofika och stor glädje. Duktiga Cathrine Elfstrand med medarbetare hittar vi på krogen.
 • Vi har blivit med bilverkstad, Autoakuten AB (Meca) med erkänt skickliga Tero Nyholm som ”ser till att det blir verkstad” både i Jörn och vid företagets anläggning i Skellefteå.
 • Kvikkac AB från Jörn har blivit nominerat till Årets Innovationsföretag 2018. Grattis duktiga Åsa Wikström. Senaste produkt är On-rails för smidig hållare för transport av skidor på bilens rails men uppfinningen har också andra funktioner t.ex. i skogen på en fyrhjuling.
 • Oroande information från Hälsogemenskapen om uppsägning av avtal med landstinget. Mer information att vänta på den fronten.
 • Vinterstängning av återvinningscentralen var föreslaget från kommunens sida. Många synpunkter under ”remisstiden” och besked är att vänta.
September-Oktober
 • Aktiva månader i Jörn med dansuppvisning, revymötesuppstart, bokcirklar, Sara Lidman kväll med intressant läsning, ”Din tjänare hör”, berättarkväll på café Rallarrosen m fl aktiviteter inom ramen för projektet ”Lyssna på oss”. Rivig inledning på månaden var det på parken med en temafest ”Ursäkta har jag kommit fel!?”
 • JESS, den ideella föreningen Jörns Evenemang och Samhälls Service har sin första föreningsstämma den 27 september.
 • Och ja, vår Hälsogemenskap har också figurerat i spalterna vid några tillfällen.
 • Och och – IKEA har fokus på området. Ny ram – Myrheden.
Augusti
 • Affärsmöjlighet öppnar sig för den driftige – Svansele Vildmarkscenter är ute till försäljning. En väl inarbetad rörelse söker ny företagare att axla ett av ägaren Torbjörn Holmlunds många livsverk.
Juni
 • Mycket har hänt och kommer att hända i Projektet Lyssna på oss.
  I Norran kunde man läsa en stor artikel om projektet och de ska fortsätta skriva om vad som sker i Lyssna på oss.                                                                                       Lördagen den 20/5 var det mycket aktiviteter bla teater, dans, berättande, skapande och cirkus i skolans lokaler, många deltog och var nöjda efter dagens slut.     Den 17/6 är det vernissage En handfull konst-A pice of art på hembygdsgården kl. 12.00-15.00. Fotoutställningen kan även ses under Juli då hembygdsgården håller öppet sitt café. Senare i sommar blir det sommarskola i bl.a. cirkuskonst. Den 23/9 blir det ett event i Österjörn tillsammans med Sara Lidmansällskapet.  Så håll ögonen öppna för ännu flera händelser i Lyssna på oss!     Maj
 • Jörns Folketsparkförening får ta del av 27-miljonersbidrag! Elva Folkets hus- och Parkers föreningar i landet får dela på drygt tio miljoner kronor. En av föreningarna ligger i Västerbotten. Det är Jörns Folketsparkförening som får 110.000 kronor. -Alla pengar kommer att gå till en grillkåta full av glädje och kärlek, säger Tove Tollbom, styrelseordförande i föreningen
 • Åsa Wikström, Jörn, såg ett behov när hon åkte skidor. Ur det föddes en produkt vallalockskalaren ECC och ett bolah, Kvikkac Ab. Tusentals skidåkare använder Åsas produkt
Mars
 • Projektet Lyssna på oss, som har skapats av Skelleftebygdens Berättarförening, JSS, det kommunala integrationskontoret i Jörn och ett antal andra samarbetspartners, föll i god jord när Statens Kulturråd valde ut 27 så kallade Kreativa platser att fördela hundra miljoner kronor till under tre år.Läs mer om detta via denna länk 
  Alla som bor i Jörn med omnejd är inbjudna till en träff den 2/3 kl. 18.30 i St. Mikaelssalen för att prata om vad Jörnsborna vill att projektet ”Lyssna på oss” ska innehålla.

2-mars

Februari 2017
 • Projektet ”Lyssna på oss” har nu haft sitt första möte i Jörn. Många aktiviteter att vänta under den kommande tiden.
Januari 2017
 • Tågtestbana Jörn-Arvidsjaur: Näringsdepartementet tog emot representanter för projektet och från berörda kommuner, rapporterar Norran. Ytterligare finansiering söks med 30 mkr.
 • Rejäl nystart för Jörnträhus.   Jörnträhus sitt släpper nytt program med 28 ­modeller.   Bolaget sysselsätter enligt artikeln närmare tjugo personer och ser fram mot att öka volym och anställda under sommaren.
December 2016
November 2016
 • Anslag för julpyntande av Jörn beviljats.
 • Extra anslag för testbanan mellan Jörn-Arvidsjaur beviljats.
September 2016
Augusti 2016
 • Buss för högstadiebarn från Jörn till Boliden
 • Ny tandläkare till Jörn, Lars Ralph
Äldre notiser & lite skryt

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: