Ortens mat

Här finns lika mycket fredagsmys och taco som i resten av landet. Vi har ett par maträtter som är specifikajpg_horse018 för Jörn. Det finns också annat som vissa äter, vissa hört talas om  och annat som alla älskar.

Vi kompletterar med recept i takt med att de kommer in.  Det som saknas, det kompletterar vi med utifrån dina tips. Passa på att skriva kommentarer på denna sida.

Jörnskaka

En härlig chokladstinn kaka av sockerkakstyp med tunn glasyr.

Majabergssmörgås

Tekaka toppad med finhackat hårdkokt ägg på en bädd av kaviargrädde.

Vardagsmat förr (och nu)

I alla kulturer finns maträtter som försvinner från vår menyn. Vår tidigare generation – och en del av oss lite yngre –  har eller har haft sådant här på sin meny.

Palt

Kärt barn har många namn; Palt, Pitepalt, Öländska kroppkakor. Riven potatis blandas med kornmjöl och palt med fyllningvetemjöl och salt till en hanterbar deg. Även lite kokt potatis kan rivas och blanda i. Formas med mjölade eller vattenvåta händer och fylls med en dryg matsked gott stekt färskt/rimmat fläsk. Läggs i väl saltat, sjudande vatten och sjuds i cirka 45 minuter. Äts med en klick smör och lingonsylt. Kan frysas in. Recept på engelska har vi här.

Blöta

Dopp i gryta i en god buljong. Tunnbröd/ljusugnsbröd doppas i god köttbuljong. Äts med delikata bitar av köttet och en klick smör som smälter den på tallriken göms under blötan.

Bryta

Här har vi en föregångare till müslin. Fil eller mjölk åts (eller äter man) tillsammans med vanligt tunnbröd/ljusugnsbröd som smulas sönder direkt i tallriken.

Finka/Fenka

Stekt fläsk i en stekpanna får tillsats av lite vatten och bitar av riktigt hårt ljust bröd (Kågekaka) bryts ned i stekpannan och för mjukna.

Sluring

Gott malet kött med buljong (dvs pölsa utan korngryn), blandas med en mjölredning och får koka samman och äts med god aptit.

%d bloggare gillar detta: