Flytta till Jörn

png_6674_Royalty_Free_Clip_Art_Happy_Rudolph_Reindeer_With_Open_Arms_Wanting_A_HugDet är enkelt och okomplicerat att flytta till Jörn. Moderna hus och lägenheter finns av god kvalitet. Priserna har legat på en ganska stadig nivå. Jämfört med storstad är varje hus ett fynd. Jämfört med andra orter behåller fastigheterna sina värden. Service i form av omsorg för unga och äldre finns, liksom grundskola. Vår hemtjänst anses hålla mycket god kvalitet.

Jobb finns för vissa och andra saknar. Näringslivet utgörs av många mindre företag dock inget som ”alla” är helt beroende av.  Vi har under senaste 10 år haft en ganska stor inflyttning av boende från Norge samt även Tyskland och Holland. Vissa bor kortare tider och andra har blivit permanentboende.

Om Näringsliv & Föreningar

Livskvalitet

Hur pratar vi?

Hitta boende i Jörn (vi kompletterar denna sida fn). Lite tips finns på länksidan.

Företag & Föreningar

Jörn är en ort med många mindre och små företag. För den som söker jobb finns dessutom ett antal större företag som har verksamhet i Jörn eller i närområdet, allt på pendlingsavstånd. De företagare som har Jörn som bas är generellt aktiva och verkar för att god samhällsservice ska finnas för alla. .

Jörn har idag inget direkt beroende stor enskild arbetsgivare – men väl några sådana med högkvalitativ produktion av både t.ex. fullskaliga hus och stugor för såväl export som lokala leveranser. Närheten till bland annat Renström och Bolidenbolagets gruva ger både arbetstillfällen och uppdrag till hantverkare.

I Jörn finns väletablerade hantverkare som t.ex. VVS-företag som arbetar med den senaste tekniken för uppvärmning som och elproduktion från jord/berg och solkraft. Utvecklare för den mekniska industrin finns liksom plåtföretag.

jpg_derrickHär finns också ett litet unikt företag som tillverkar vandringskängor liksom ett ……. och listan kan göras lång. Bland nytillskottet är en tysk hantverkare med många strängar på sin lyra.

Under vinterhalvåret är friluftsanläggningen den av Jörns arbetsplatser som antalsmässigt locker till sig flest besökare. Ortens loppisar genererar också många besök – men kan utvecklas till att bli något ännu större!

Andra ”besökare” har vi också i och med att Jörn under manga år erbjudit asylboende under kortare och längre tid. De frivilligorganisationer och föreningar som finns på orten har varit och är aktiva i arbetet att ta emot, introducera och skapa informella vänskapsband. De som lämnat Jörn har generellt varit mycket positiva, vilket ortens föreningar varit klart bidragande till.

Vid första anblick ser det ut att vara lugna gatan. Låt dig inte luras!  Den som kommer under bärsäsong kan bara imponeras av flit och uthållithet hos de gästarbetare som gör långa dagsverken med leveranser till ett Jörnsföretag som grundades för mer än 50 år sedan för uppköp av bär. Den som satte det hela i rullning, Gothard Johansson, finns inte längre kvar men hans livsverk lever vidare. Företagarna på orten har tillsammans bland annat köpt upp badhuset, som nu blivit ett aktivitetshus med både sport och lek, spa och matservering på beställning. Mer om de olika företagen finns på menyn Företag.

Tillbaka till början

Livskvalitet

Enkelt och okomplicerat. Nära till det mesta som behövs för ett gott liv. Tidigare fick man välja att bo på landet eller att bo i stan. Nu är det möjligt att både äta kakan och ha den kvar. Du kan vakna i din säng, fylla på i kylskåpet och beroende på säsong slösurfa en stund eller ta en promenad eller plocka lite hjortron (eller skotta lite snö). Eftermiddagen kan vara en tur till någon av de två flygplatser som finns inom 50 minuters avstånd och för en middag vid Stureplan  eller en kväll i norra Tyskland. Så bra kommunikationer har vi faktiskt.

png_golf003En påse frysta eller färska hjortron är aldrig fel att ta med sig. De frysta hinner inte tina upp innan du kommer fram om du tar flyget.

Den största lyxen är nog ändå Jörns järnvägsstation med bra tågtider både norrut och söderut. För den som behöver vård funkar också tåget bra – snabbare med tåg än med bil till Umeå. För resenärer till västkusten eller till Stockholm, går kvällståg med ankomst nästa morgon. Och vid har en väntsal som faktiskt håller öppet för våra resenärer. Det är mer än vad man kan säga om andra stationshus längs stambanan. Gilla…
Tillbaka till början

Vad var det du sa!?

Den Skelleftebondska som pratas och färgar vårt språk är på det hela taget, lätt att förstå. När någon utifrån kommer då pratar vi lite fint, men det brukar gå över ganska fort och återgå till vanligt Skellefteåmål. En liten vokabulär för Jörn ber vi att få presentera här:

Samhället = Jörn

Stan, staan, schtan = Skellefteå

Grämmers = Granbergsträsk

Steeensch = Stensträsk

Majaberg = Gamla skidbacken

Loppisen i Hej = Loppis som flyttat från Hej till Jörn och nu har auktion/aktivitet någon gång per sommar i byn Hej.

Kaffestugan = Busscafé, ett ställe att hänga och bli serverad av Alfhild (stängd sedan 20+ år)

Burma = Området söder om skolan vid bäcken

Macken/Hydro/Uno-X/Annes kök = Nedlagda macken, bredvid nya tankstället. Ska bli center för elsnöskotrar.

Tillbaka till början

%d bloggare gillar detta: