Aktuella aktiviteter

2022

PREMIÄR – under januari och med pandemihänsyn har hotellet Jörn Experience Hotel kommit igång, restaurangen har kommit igång, bowling och de nya killarna och tjejerna som ska jobba med spelutveckling har alla flyttat in under januari. Vi är så nyfikna att få komma och se vad som händer.

Öltillverkningen väntar vi också på – ”man vänjer sig”, ska något i sortimentet tydligen kallas!

Ursinnig Festival har ett otroligt ambitiöst program för 3 – 12 juni 2022.

Vindkraftparken i Aldermyrberget, bjuder in den 7 juni till besök on site.

2021

Året har varit intensivt med byggnadsarbeten, alla elektriker, byggare, VVS-are m fl upptagna med flera stora projekt. Hotell, restaurang och servicebyggnader kom på plats. Folkets hus byggdes om för att ta emot hitflyttade spelutvecklare att inkuberas. Hoppet sjönk angående höghastighetsbanan mellan Jörn och Arvidsjaur och så har det tagit fart på nytt under sista kvartalet av 2021.

Intensivt arbete på nytt vid Aldermyrberget. På nytt har den stora kranen transporterats till området på ett 30-tal lastbilar – så stor är den. Därtill kommer de 60 meter långa blad som ska bytas ut. Flera husägare i området har på nytt fått hyra ut sina hus som boende till entreprenörer.

Vid Brännliden löper produktion enligt plan. Underhållspersonal har tillsyn och finns varje vecka på plats i sina Vestas-bussar.

Första utbetalning från Brännlidenanläggningen kommer till Storvind i slutet av första kvartalet 2021. Styrelsen har arbetat med detta och utbetalningar kommer att ske till respektive byaområdes bankkonto mot kvitto på nedlagda investeringar och utlägg. Detta redovisas sedan till respektive vindkraftbolag.

2020

Produktionen är igång i Brännliden. Kvarvarande arbeten har utförts under stora delar av 2020 med avtäckning av kvarvarande plast på vingar. På grund av den blåsiga våren och sommaren tog arbetet längre id i anspråk än tänkt.

Intensivt arbete i Aldermyr under 2020 med resning i rasande fart, med fler än en stor lyftkran, av de 17 verken. Infart till anläggningen är i huvudsak från asfaltvägen mellan Jörn och Långträsk. Ett antal verk har matats in via grusvägen mellan Jörn/Brännäs och Storträsk. Delar av anläggningen, syns ha satts i drift successivt.

Vid haveriet av ett verk, det som ligger längst västerut, blev ingen skadad. Ingen driftspersonal fanns på plats, vilket är det normala. Ortens snöröjare fick dock uppleva en rejäl duns när det stora verket i backen. Från skidanläggningen en bit bort rapporterades att man hört ljud vid två tillfällen när det inträffade.

2019-09

De första delarna (3 vingar) kom till Brännliden den 13 september från Piteå, via Långträsk, Glommersträsk, Stensträsk, Ullbergsträsk – och vidare upp till siten i Brännliden. Helt okomplicerat var det inte att hantera den cirka/drygt 60 meter långa vingen. Flera skarpa kurvor finns att hantera, även om de breddats för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Mycket intensivt arbete och röjning i Brännliden för att Vestas ska ta vid och påbörja montering av sina två stora kranar som används för uppförandet av verken. De sista veckorna i september lämnar markentreprenörerna siten och allt fokus handlar om montage och provdrift. Det finns fortfarande kvar visst arbete i och kring Storträsk för markentreprenörerna.

Arbetsområdet är reserverat av bland annat säkerhetsskäl för dem som har arbete där. Ett studiebesök med representanter för det ansvariga företaget (OX2), diskuteras i det läge att minst något av tornen/kraftverken har rests.

2019-05-16

Stort informationsmöte där OX2 bjuder in och informerar om vad som är på gång. Klicka på länken för att se inbjudan. Väl mött till ett informativt möte klockan 19.00 med gofika.

2019-04-29

Föreningsstämma i Byagården i Stensträsk, kl 18-19, fika. Dagordning enligt den ekonomiska föreningens stadgar. Formalia kring föreningen, röstberättigade m m finner du här.

2018-10 – 2019-04

Arbete pågår veckovis måndag-torsdag och ibland även övriga dagar. Sprängning har genomförts och skyltning finns vid tillfartsvägar. Arbete sker från Brännliden och mot Djupträskhållet till.

2018-10-03 —

Grävning av diken för nedläggning av kabel och slangar för fiber startar vid infarten i byn i Storträsk och fortsätter upp mot Brännliden. Avverkning på anläggningsplatsen pågår/genomförd och timmertransporter passerar i området. Grävning utförs i fn. huvudsak av underentreprenör från Gällivare med assistans från Myrheden och manuell skogsavverkning samt skördare för att göra plats för dikena. Elsäkerhetsdirektiv (eller motsvarande) anger det säkerhetsavstånd som ska gälla för nedläggning av kabel från grus- respektive asfaltväg, vilket gör att man går cirka 2 meter från grusvägen ”bakom” vägbelysningen.

2018-10-02

OX2 har nu etablerat sitt projektkontoret i Byagården i Storträsk.

2018-10-01

Styrelsemöte för Storvind ek för i Byagården i Storträsk.

2018-09-10

Informationsmöte ang Vindkraftpark i Brännliden.  OX2 inbjuder och träffen hålls i Storträsk Byagård, kl 18-20. Fika serveras, ingen anmälan krävs.

2018-08-30

Ordinarie föreningsstämma hålls i Ullbergsträsk i ”skolan”, klockan 19-20 den 30 augusti. Välkommen att delta och lyssna och ta en kopp kaffe.

2018-06-26
  • WPD Aldermyrberget Informationsmöte om vindkraftpark som planeras att byggas mot slutet av sommaren 2018. (anmälan senast 20/6). (Fika, anmälan senast 20/6 till: an.widing@wpd.se, 0733-289 621)
2018-06-16

Studieresa till Springlidens vindkraftpark med lunch och guidad tur.

2018-05-27

<– Tillbaka

%d bloggare gillar detta: